MODEL QUESTIONS FOR IPO & PM GRADE 1 EXAM

POST OFFICE GUIDE PART I
(RULE &REGULATION RELATING TO INLAND POST)

1.         Night Post Office may extend up to  and by

a)         0830 pm ,DG posts                b)       0700pm,HOC
c)         1000pm, PMG                         d)       0600pm,SSP                                    Ans: a

2.         Franking machine has

a)         Value die                               b)         License die
c)         Both a&b                               c)         None of this                                        Ans :c


3.         Franking article can be posted by
            a)         Any post office                       b)         Only two post office
c)         Head office                            d)         All sub offices                                    Ans :b



4.         Franking machine license is issued by

            a)         Head of the cirlcle                 b)         Head of the division
            c)         DG posts                                d)         Any of these                                       Ans :b

5.         Window delivery ticket is a

            a)         Daily docket                           b)         The receipt given by po    
c)         ID of Franking machine licensee’s representative d)       None of these Ans :c

6.         Rebate available at the time of reset of meter is

            a)         2%                                          b)         3%  
c)         5%                                          d)         none of these                         Ans :b

7.         Error on franking impression the refund will be claimed by firm/institute within_____ and ___ of less deduction.

            a)         two month, 2%                       b)         three month, 4%
            c)         one month, 5%                      d)         six month,       1%                              Ans: c

8.         Franking meter reset will be made by

            a)         PA                                           b)         Postman      
            c)         LSG postmaster                    d) PRI and above status                               Ans : d

9.         More than one impression of value die but not more than 1 licensee die allowed.

            a)         Correct                                   b)         Incorrect                                             Ans :a
                     
10        Prepayment of postage on cash facility is authorized by and how much letter may be posted to have these facility.

            a)         HOC, UR-500 big city and 250 small city, Reg -50
            b)         DG post, UR-1000 big city and 500 small city, Reg -100
            c)         Head of the division UR-5000 big city and 1000 small city, Reg -500
            d)         None of these                                                                                                Ans :a

11.       Recall of postal article fee for each article is

            a)         9/-                                            b)         6/-    
c)         3/-                                            d)         Free of cost                                       Ans :b
(in shape of postage)

12        Window delivery will be made in case of insured article vale is more than

            a)         500                                         b)         100
            c)         200                                         d)         No limit                                               Ans :a



13.       Limit of detain article in post office which are received for delivery inland  & foreign article

            a)         15 days and 30 days            b)         7 and 15 days
            c)         30 days and 45 days            d)         None of these                                    Ans :b

14.       Fee for availing post box facility is

            a)         150 per year and 50 per quarterly,  b)         250 per year / 100 quarterly
            c)         100 per year / 50 quarterly               d)         None of these            Ans :a

15.       Fee for availing facility of box and post bag is combine is

a)         150 per year and 50 per quarterly,  b)         250 per year / 80 quarterly
            c)         100 per year / 50 quarterly               d)         None of these            Ans :b

16.       Cost of window delivery ticket is

            a)         9/-                                b)         6/-
            c)         3/-                                d)         Free of cost                                                   Ans :d

17.       Cost of Identity card is

            a)         9/-                                b)         6/-
            c)         3/-                                d)         Free of cost                                                   Ans :a

18.       Validity period of ID card is

            a)         1 Year                         b)         2 Year
            c)         Six month                   d)         3 year                                                             Ans: d

19.       Postal Restante article can be detained in post office

            a)         7 days                         b)         1 month
            c)         15 days                      d)         Cann not be detain                                       Ans :b

20.       Redirection fee of parcels within delivery area /original address  and sender in case of unclaimed parcel is

            a)         9/-                                b)         6/-
            c)         3/-                                d)         free of cost                                                     Ans: d

21.       Redirection fee of parcels except delivery area /original address is

            a)         Postage plus registration fee          b)         Full postage
c)         Half  the prepaid rate                        d)         Free of cost                           Ans: d

22.       Suggestion & complaint book are maintained by

            a)         HO                              b)         BO  
            c)         Circle office               d)         All post office                                                 Ans: d

23.       Size limit of ID card is

            a)         88mmX 63mm                      a)         100mmX 70mm
            c)         11mmX 22mm                      d)         None of these                                    Ans: a

24.       Instruction regarding change of residence is valid for

            a)         1 month          b)         1 year
            c)         3 month          d)         5 year                                                                         Ans: c

25.       Authority to whom complaint should be addressed

            a)         Local Supdt.and PM in case  first class PO.         b)         HOC
            c)         DG Posts                                                                   d)         PMG               Ans: a


26.       Circle complaint officer is

            a)         Vigilance officer                    b)         CPMG
            c)         PMg                                        d)         Head of division                                Ans: a
(Vigilance officer has attachéd to the HQ of each circle)

27.       Period within complaints should be prepared in case of VP, loss /damage of regd& ins article, other complaint related to inland post, miscarriage /destruction of postal order & SP is

            a)         12 month, 3 month, 6 month, 12 month, 1 month
            b)         24 month, 6 month, 9 month, 1 month, 2 month
            c)         36 month, 1 month, 6 month, 9 month, 2 month
            d)         6 month, 3 month3 month, 9 month, 1 month                                             Ans: a
                        for more question visit http://abkantharaja.blogspot.in

28.       legal responsibility of post office is exempted from

            a)         Any fault by induvidual
b)         Loss, mis delivery or delay of , or damage to, any postal article in course of transmission by post
c)         wrong payment or delay in payment by foreign postal administration of money order issued in India.
            d)         All the above                                                                                                  Ans : d

29.       Article addressed to deceased person

a)         Delivery such articles to any near relative of the deceased who may have applied  for them in case uninsured article.
b)         Delivery such articles to any near relative of the deceased who may have applied for             them in case do not appear to contain any valuable property
c)         Delivery such articles to any near relative of the deceased who may have applied for             them in case no counter –claimant or likelihood of dispute.
d)         All the above                                                                                                  Ans; d

30.       Size limit of letter  and roll is

            a)         Min11X7cm & max 60X90cm,   min 10X17cm & max 88X100cm
b)         Min10X7cm & max 50X100cm,   min 15X25cm &max 80X100cm
c)         Min11X22cm & max 60X40cm,   min 20X17cm &max 90X100cm
d)         None of these                                                                                                Ans : a

31.       Size limit of Inland letter card folded and unfolded is

            a)         Min15.2X9cm & max 21X10cm,   min 28.2X18.2cm max 30X21cm
b)         Min10X7cm & max 50X100cm,   min 15X25cm &max 80X100cm
c)         Min11X22cm & max 60X40cm,   min 20X17cm &max 90X100cm
d)         None of these                                                                                                Ans : a

32.       Post card of private manufacture size limit is

a)         Min10X7cm & max 50X100cm,   min 15X25cm &max 80X100cm
b)         Max 15 cm x 10.5 Cm  min 10X7 cm
c)         Min11X22cm & max 60X40cm,   min 20X17cm &max 90X100cm
d)         None of these                                                                                                Ans: b

33.       Recorded delivery fee and intimation fee is

            a)         3, 4                                          b)         5,6
c)         2,1                                           d)         None of these                                    Ans: c

34.       Complaint can be made in case of recorded delivery is within

            a)         One month                             b)         Six month
            b)         Two month                             d)         Cannot be made                               Ans: b



35.       Fee for availing business reply service

            a)         Apr to Jun -100, Jul to Sep-75, Oct to Dec-50, Jan to Mar -25
b)         Apr to Jun -200, Jul to Sep-150, Oct to Dec-100, Jan to Mar -50
            c)         Apr to Jun -250, Jul to Sep-150, Oct to Dec-75, Jan to Mar -50
            d)         Free of cost                                                                                                   Ans: b

36.       Book packet may contain

            a)         News papers, publications of all kinds,
            b)         Printed books, paper, parchment
            c)         Cardboard either blank or printed
            d)         All the above                                                                                                  Ans: d

37.       Size limit of book packet roll and other than roll is

            a)         Min 10X17 cm & max 80X100,   10X7 cm & 60X30X30 cm
b)         Max 15 cm x 10.5 Cm  min 10X7 cm
c)         Min11X22cm & max 60X40cm,   min 20X17cm &max 90X100cm
d)         None of these                                                                                                Ans: a

38.       The weight limit of book packet is

            a)         4 Kg                                        b)         2 Kg
            c)         20 kg                                      d)         5 kg                                                     Ans; d

39.       The weight limit of book packet containing periodicals is

            a)         4 Kg                                        b)         2 Kg
            c)         20 kg                                      d)         5 kg                                                     Ans; d

39.       The weight limit of book pattern and sample packets  is

            a)         4 Kg                                        b)         2 Kg
            c)         20 kg                                      d)         5 kg                                                     Ans; b

40.       The weight limit blind literature packet   is

a)         4 Kg                                        b)         2 Kg
            c)         20 kg                                      d)         7 kg                                                     Ans; d

41.       The following charge are exempted to blind literature packet

            a)         Registration                                                   b)         Fee  for ackn
            c)         Fee for the attested copy of receipt            d)         All the above              Ans :d

42.       License for Registered newspaper is issued by

            a)         DG Posts                               b)         Head of the circle
            c)         SSP/SP                                 d)         PMG                                                   Ans: c

43.       Security fee for availing registered newspaper facility is daily newspaper- 1 month cost, weekly- 10 week cost, fortnightly- 21/2 moth cost,  monthly- 2 month cost.

a)         Above statement is true       b)         Above statement is false                  Ans: a

44.       Late fee for renewal of  regd news paper is

.           a)         5/-                                b)         6/-
            c)         3/-                                d)         Free of cost                                                   Ans :a

45.       Renewal charge of reg news paper is

            a)         5/-                                b)         6/-
            c)         3/-                                d)         Free of cost                                                   Ans :d


46.       Parcel can be sent by UR up to

            a)         4 Kg                                        b)         2 Kg
            c)         20 kg                                      d)         5 kg                                                     Ans :a

47.       Parcel can be booked at BO is

            a)         4 Kg                                        b)         2 Kg
            c)         20 kg                                      d)         10 kg                                                  Ans:d

48        Parcel can be booked at SO is

.           a)         4 Kg                                        b)         2 Kg
            c)         20 kg                                      d)         10 kg                                                  Ans:c

49.       Max size limit of parcel is

            a)         Length 1 mtr and length and girth is 1.80mtr
            a)         Length 2 mtr and length and girth is 1.900mtr
a)         Length 3 mtr and length and girth is 1.20mtr
a)         None of these                                                                                                Ans:a

50.       No compensation will be payable in case

            a)         For loss or damage caused by the fault or negligence of the sender
            b)         Article is prohibited by transmission by post
c)         For damage in case in which the contents of the registered article are liquid or perishable articles or articles of and exceptionally fragile nature.
            d)         All the above                                                                                                  Ans d

(Prepared by AB Kantharaja, Mobile 08969822340, http://abkantharaja.blogspot.in)

Courtesy :  www.katiharho.blogspot.in & http://sysadmindop.blogspot.com

No comments:

Post a Comment